MPU2213: Jelaskan secara terperinci mengenai Bahasa Melayu Klasik dan huraikan perbezaannya dengan bahasa Melayu Kuno: Bahasa Kebangsaan Assignment, WOU, Malaysia

School

Wawasan Open University (WOU)

*We aren't endorsed by this school

Assignment Type

Individual Assignment

Subject

MPU2213: Bahasa Kebangsaan

Uploaded by Malaysia Assignment Help

Date

15/06/2022

Sungai Jelai tetap seperti biasa. Seperti dulu juga. Lima bulan saja airnya sejernih  kaca. Lima bulan kemudian airnya keruh likat. Dua bulan pada setiap tahun pula kadangkala air sungai Jelai hingga melimpah tebing.

Pagi itu sungai Jelai, airnya keruh berlumpur mengalir ke hilir. Segala sampahsarap, buih, najis, bangkai, tanah, pasir, buah, bunga, kayu, buluh, rotan turut hanyut ke hilir. Kadangkala balak juga turut hanyut ke hilir. Burung Belibis dan layang-layang gua berterbangan di atas sungai, lebih kurang semeter dari aras air yang mengalir deras itu. Derunya membimbangkan. Pohon-pohon jambu air yang kukuh di tebing sedang berbunga. Murai bersiul riang di dahan jambu air dan di atas pokok-pokok kecil di pesisir tebingnya. Biawak sungai meniarap di atas tebing sambil lidah bercabangnya itu dijulurkan keluar menandakan perutnya lapar, menanti anak ayam turun mengais ulat dan cacing di pinggir tebing.

Dari panorama itu menandakan kampungku sedang diamuk musim tengkujuh. Hujan turun dengan lebatnya pada sebelah malam tadi. Atap rumah nenek yang diperbuat daripada daun nipah bukit itu banyak tempatnya sudah teres. Terpaksa isteriku malam tadi berkecapi menadah air hujan yang jatuh di tengah-tengah rumah dengan beberapa buah besen ayan. Pagi ini kabus masih menebal dan udara lembap membalut tubuh membuatkan aku gian untuk membasahkan tubuh ini dengan air Sungai Jelai yang sejak kecil dulu, air itulah yang disiram oleh nenek ke tubuhku. Waktu kecil dulu aku ditelanjangkan oleh nenek sebelum dimandikan. Ah! Jika sekarang dalam usiaku 34 tahun ini bagaimana jika nenekku masih mahu menelanjangkanku untuk disiramkan dengan air sungai Jelai? Wow!

Aku masih menatap dengan puas hanyutan pelbagai benda dan sampah-sarap menghala ke hilir berkejar-kejaran. Berpintas-pintasan. Berlumbaan mengikut derasnya arus air sungai itu. Aku masih mahu katakan bahawa aliran air sungai Jelai yang mendewasakan aku ini masih tetap seperti dulu. Cuma aku yang sudah berubah. Cuma usiaku sudah meningkat. Aku perlu patuh pada aturan alam dan penghidupan. Aku dilahirkan. Aku dibesarkan daripada bayi, kanak-kanak, remaja dan dewasa. Aku berkahwin, Ramlah nama isteriku. Aku memperoleh anak-anak yang comel dan nakal. Nama mereka hebat-hebat juga.

1. Jelaskan secara terperinci mengenai Bahasa Melayu Klasik dan huraikan
perbezaannya dengan bahasa Melayu Kuno.

2. Huraikan secara ringkas pembentukan kata dalam bahasa Melayu.

3. Jelaskan definisi kesantunan bahasa? Mengapakah kesantunan berbahasa penting dalam masyarakat di Malaysia?Berikan contoh.

Get 30% Discount on This Assignment Answer Today!

Answer

UP TO 15 % DISCOUNT

Instant Paper Writing Services by Native Malaysia Writers

Plagiarism Free Solutions
100% Original Work
24*7 Online Assistance
Native PhD Experts
Hire a Writer Now
Convincing Features
Plagiarism Free Report
On-Time Delivery
Native Writers
A+ Quality
100% Confidential
24*7 Online Assistance

Get these features included in Your Assignment

Get Assistance for Assignments, online Exam, and Projects Writing